Ohjelmisto ja aikataulu

Nuorten teatterifestivaali MURROS kutsuu jälleen Tampereelle Teatterikesään katsomaan maamme parhaat nuortenteatteriesitykset. Esityksissä pohditaan 100-vuotiasta Suomea ja tämän päivän henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia nuoruuden haasteita. Teoksissa käytetään monipuolisesti erilaisia teatterin keinoja dokumenttiteatterista satiiriin ja naamioteatteriin.  

Käsiohjelma

 

Aikataulu

7.8.2017

10.00 Avajaiset

10.15–10.35 Fokus (Vantaa): Tämä on ravintola, Tampereen ylioppilasteatteri
Yleisökeskustelu

13.00–14.45 Q- teatterin Nuorten Teatteri (Helsinki): Tyhmä, ruma, vaarallinen, Demoteatteri
Yleisökeskustelu

15.45–16.55 Rankids (Joensuu): Pakko pärjätä!, Tampereen ylioppilasteatteri
Yleisökeskustelu

 

8.8.2017

11.00–11.45 Lumon lukion teatterilinja (Vantaa): Hiihtäjät – tarinoita Suomesta, Demoteatteri
Yleisökeskustelu

14.00–15.10 Keravan Nuorisoteatteri Knut: Too bad to say that – esitys nuoruudesta, Tampereen ylioppilasteatteri
Yleisökeskustelu

Päättäjäiset, raadin loppusanat ohjelmistosta

Lippuvaraukset 1.7. alkaen osoitteesta paivi@tnl.fi . Lippujen lunastus puoli tuntia ennen esitysten alkua esityspaikalta. Liput 10e/kpl.

 

 

Ohjelmisto:

Rankids (Joensuu): Pakko pärjätä!

Rankids-ryhmän esitys kertoo tämän päivän vaikeissa olosuhteissa ja elämäntilanteissa elävistä nuorista. Päihteet, erilaiset riippuvuudet, perheongelmat ja tragediat ovat syinä näytelmän henkilöiden ongelmiin. Löytävätkö he voimaa ja motiivia muutokseen?

Paniikkihäiriöstä ja skitsofreniasta kärsivä Elsa, 20, elää todellisuuden ja kuvitteellisen, lääkkeiden pehmentämän unimaailman keskellä. Elsa on elänyt kotinsa suljettujen seinien sisällä viikkokausia. Näytelmän alussa Elsa saa luokkakokouskutsun entisiltä kiusaajiltaan. Kirje herättää Elsan muistot kouluvuosista ja toisaalta vahvan halun pääsyä osalliseksi todellisesta elämästä. Eerika, 23, ja Siru, 16, kamppailevat omien ongelmiensa parissa. Näitä nuoria päähenkilöitä yhdistää kasvaminen aikuiseksi yhteiskunnassa, jossa pärjäämisen haasteita huolettavat todellisten ihmisten lisäksi mediatodellisuuden luomat mielikuvat oikeanlaisesta nuoresta ja pärjääjästä.

Ohjaus: Maria Pikkarainen

 

Keravan Nuorisoteatteri Knut: Too bad to say that – esitys nuoruudesta 

Esitys käsittelee nuorten elämää dokumenttiteatterin, satiirin sekä musiikin keinoin. Kohtaukset ovat työryhmän käsikirjoittamia ja suurin osa niistä perustuu todellisiin tapahtumiin. Esityksen aiheita ovat muun muassa tasa-arvo, sukupuoliroolit, ihmissuhteet sekä nuorten kokema seksuaalinen ahdistelu sosiaalisessa mediassa.

Ohjaus: Mikko Dahlström, Eveliina Kulmala, Maikki Paajanen, Paul Sainio

 

Q-teatterin nuorten teatteri (Helsinki): Tyhmä, ruma, vaarallinen

Tyhmä, ruma, vaarallinen on esitys vallasta ja vallankäytöstä. Sen lähtökohtana on ollutTarita Ikosen rankkaa koulukiusaamista ja sen vaikutusta yksilön identiteettiin käsittelevä runoteos Kylmyyden monologi sekä kysymys: miksi me ihmiset käyttäydymme toisiamme kohtaan niin kuin käyttäydymme? Esityksessä kuuluu vahvasti nuorten oma ääni.

Tyhmä, ruma, vaarallinen tarkastelee kiusaamisilmiötä useasta eri näkökulmasta
ja asettaa tutkimuskohteensa moniin mittakaavoihin; tulilinjalle joutuvat niin yksilö, ryhmädynaamiset ilmiöt kuin yhteiskunnan vallanpitäjätkin. Välillä sukelletaan Suomen historiaan, nyrkkeilykehään ja tutkijankammioon. Esityksen musiikissa soi musta huumori.

Ohjaus: Jaana Taskinen

 

Lumon lukion teatterilinja (Vantaa): Hiihtäjät – tarinoita Suomesta

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Tartuimme isoon aiheeseen, Suomeen ja sen historiaan. Esitys kuljettaa katsojansa läpi maamme historian aina esihistoriasta nykypäivään. Mitä Suomi on? Mitä se on ollut? Mistä tulemme? Keitä me olemme? Miten luonto ton muovannut meitä? Entä suurvaltapolitiikka? Millaista täällä on elää? Millaisen Suomen me tulevaisuudessa haluamme? Käsikirjoitus on koostettu kohtauksista, jotka opiskelijat ovat valmistaneet pienryhmissä. Ryhmälähtöinen työskentelytapa on omiaan tuomaan nuorten oman äänen näyttämölle.

Ohjaus: Minna Puolanto

 

Fokus (Vantaa): Tämä on ravintola

Naamioteatterin keinoin toteutetussa esityksessä yhden tähden ravintolaan saapuu kriitikko. Erinäisistä vastoinkäymisistä huolimatta ravintolan henkilökunta yrittää tehdä kaikkensa, jotta asiakas viihtyisi.

Ohjaus: Elias Hjelm

 

 

ESITYSPAIKAT

Teatteri Siperian teatteritila ent. Demoteatteri, Hämeenpuisto 28 D 4.krs, Tampere

Tampereen ylioppilasteatteri, Itsenäisyydenkatu 12, 33500 Tampere