MURROS 2016

 

Nuorten teatterifestivaali Murros 1.–2.8.2016 Tampereella

Kymmenennen kerran järjestettävä Nuorten teatterifestivaali Murros esittelee jälleen maamme nuortenteatterin helmiä. Festivaalihakijoiden joukosta mukaan valikoitui nippu esityksiä, joista koostuu monipuolinen ja korkeatasoinen katselmus siitä, miltä maailma ja teatterinteko näyttävät nuorten silmin juuri nyt.

 • Nuoruuden haasteet kohdataan esityksissä ilon ja oivallusten kautta. Vaikeudet on tehty voitettavaksi ja maailmaa voi muuttaa. Kaikissa esityksissä on läsnä vahva omaehtoinen ja rohkea kohtaaminen ympäröivän maailman kanssa.Tällä kertaa festivaaleilla nähdään myös kansainvälinen esitys, yhteistyössä Jäänreunan kansat -hankkeen kanssa virolaisen Taarka Pärimusteaterin esitys Non-Stop SETO. Esitykset ovat valinneet ilmaisutaidon opettaja Virpi Koskela sekä Tampereen yhteiskoulun Ilmaisutaidon erikoislukion opiskelijat Milla Länsiö ja Joni Sandberg.

 

 • Selaa käsiohjelmaa ja tutustu ohjelmistoon: Käsiohjelma korjattu
 • Aikataulu
 • Ma 1.8.10.30–10.45    Avajaissanat (YT)
  10.45– 11.55   Valkeakoski-opiston Akaan Nuortenteatteri: Hölmöläiset (YT)
  11.55–12.10    Yleisökeskustelu14.00–15.30    Vaskivuoren lukio (Vantaa): Viimeinen käyttöpäivä(TYK)
  15.30–15.45    Yleisökeskustelu

  16.45­–17.55    Taarka Pärimusteater: Non-Stop SETO (Siperia)
  17.55–18.10    Yleisökeskustelu

   

  Ti 2.8.
  9–12                     Työpajat (TYK)

  13.45–14.35    Riihimäen Nuorisoteatterin Illusio-ryhmä: Apokrypto (TYK)
  14.35–14.50    Yleisökeskustelu

  16.00–16.45    Suomen Teatteriopiston ryhmä Puck: Puolivaltakuntaa – Havaintoja sukupuolisuudesta (Hovi)
  16.45–            Yleisökeskustelu ja päättäjäiset

  18.00–19.10    Taarka Pärimusteater: Non-Stop SETO (Siperia)

 • Lehdistökuvat kuvapankissa: http://murros.info/kuvapankki/
  Tule kokemaan kanssamme nuori voima ja tekemisen meininki!Lipunmyynti alkaa 4.7.2016. Lippuvaraukset: paivi@tnl.fi.Festivaalipäivinä lippuja voi ostaa tunti ennen esityksen alkua kunkin esityksen esityspaikalta.Esityspaikkoina toimivat:TYK,  Tampereen yhteiskoulun lukio, Hallituskatu 32, 33200 Tampere

  Siperia, Teatteri Siperia, Hämeenpuisto 28 D 4.krs., 33200 Tampere

  YT, Tampereen Ylioppilasteatteri, Itsenäisyydenkatu 12–14, 33500 Tampere

  Hovi, Suomen Teatteriopisto, Hovi, Sukkavartaankatu 9, 33100 Tampere

  Huom. MAKSUVÄLINEENÄ KÄY VAIN KÄTEINEN

   

  Liput 10€ / esitys.

  Ennakkovarattujen lippujen lunastus kunkin esityksen esityspaikalta puoli tuntia ennen esitystä!

   

  Festivaalipäivinä lipputiedustelut puhelimitse numerosta 044 5361234.

  Ma 1.8. klo 9–18, ti 2.8. klo 9–16

   

  Lisätiedot ja pressivaraukset: 

  Tuottaja Päivi Vuorinen

  paivi@tnl.fi (09) 2511 2172 

  www.tnl.fi               

  Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.

   

   

  Lisätietoja ohjelmistosta
  Lehdistökuvat kuvapankissa: http://murros.info/kuvapankki/  Riihimäen Nuorisoteatteri, IllusioApokrypto

  Apokrypto sukeltaa sinne, missä kipu on; mysteeriin häpeän olemuksesta. Se vierailee häpeän syntysijoilla, kompuroi pohjamudissa, pakenee, naamioituu, ottaa rooleja ja piiloutuu – mutta ei ohita hyvää tai suojaavaa häpeää. Apokrypto on ryhmälähtöisesti toteutettu fragmentaarinen esitys. Teatteriryhmä Illusio on tuottanut esitysmateriaalia improvisaatio-, kirjoitus- ja liikeharjoituksien pohjalta.

   

  Vaskivuoren lukio (Vantaa): Viimeinen käyttöpäivä

  Viimeinen käyttöpäivä on värikäs esitys kiintymyksestä kulutusyhteiskunnassa. Kolmen elämäntarinan käännekohdilla on sama tapahtumapaikka. Se on supermarket.

   

  Suomen Teatteriopiston ryhmä PuckPuolivaltakuntaa – Havaintoja sukupuolisuudesta

  Näytelmä etenee sukupuoliroolien synnyn pohdiskelusta, lapsen syntymästä aikuisuuteen erillisten hetkellisten havaintojen kautta, joista puolet perustuu näyttelijöiden omiin kokemuksiin tapahtumista, jolloin he ovat törmänneet sukupuolelleen luotujen normien raja-aitoihin. Toinen puoli näytelmästä on koottu media-artikkelien ja niitä seuranneiden keskustelujen pohjalta. Esitys kulkee lasten leikkien, herkkyyskieltojen, pakonomaisen kahtiajaottelun ja sukupuolen korjauksen kautta ykseydestä sekä ihmisyydestä – kahtiajaon sijaan.

   

  Valkeakoski opiston Akaan Nuortenteatteri: Hölmöläiset

  Esitys koostuu kymmenestä hölmöläistarinasta. Nuoret ovat itse kehittäneet omat hölmöläishahmonsa: nimen, asun, luoteen jne. Kohtaukset on kirjoitettu nämä huomioon ottaen. Esitys on musikaali, joka on sävelletty lasten soitannollinen taitotaso huomioiden. Hölmöhumppa-orkesterissa on haitari, kolme viulua, koskettimet, kitara, basso ja rummut. Hölmöläiset pompsahtavat välillä bändistä näyttämölle näyttelemään, laulamaan ja tanssimaan. Esityksen ammattilaistyöryhmään kuuluu ohjaajan ja muusikon lisäksi koreografi. Esityksen visuaalinen ilme (lavastus ja rekvisiitta) on luotu yhteistyössä Akaassa toimivan käsityökoulu Näpsän kanssa.

   

   

  Taarka PärimusteaterNon-stop SETO (Viro)

  Viron vähemmistö, setukaiset, on teatterikansaa. Heidän nuorin sukupolvensa on ehtinyt jo herättää kansainvälistä huomiota hapeämättömän satiirisilla ja samalla kipeillä esityksillään, joissa setukulttuuria myydään ja ostetaan kauniin folklorismin nimissä.

  Non-stop SETO on heidän uusin esityksensä, jota esitettiin täyteen myydyssä heinäladossa Obinitsan suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin ohjelmistossa heinäkuussa 2015. Suomessa teos nähtiin Jään reunalla –festivaalilla Suomen Kansallisteatterissa tammikuussa 2016.

   

  Setuilla on täysi työ pitää oma kulttuurinsa hengissä. Oma setufestivaali on lopetettu ja perinnevaatteet on riisuttu. Kuinka säilyttää alkuperäiskulttuuri nykyajan monikulttuurisessa maailmassa? Onko aitoa setuelämää apurahoitteisten projektien ulkopuolella? Kuinka setunkieli toimii android-ajassa?

   

  Setut ovat etninen ja kielellinen vähemmistö. Heidän kotiseutunsa on jaettu nykyisin Koillis-Viron ja Luoteis-Venäjän alueille. Suurin osa setuista on setunkielisiä ortodokseja ja Viron kansalaisia. Ortodoksisen kristinuskon ohella setut harjoittavat ja tukevat perinteisiä kansanuskontoja. Setunkieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin. Sillä ei ole kirjakieltä, mutta setut pyrkivät saamaan kielelleen tunnustusta sen sijaan, että sitä pidettäisiin vain yhtenä vironkielen murteena.

  Tuotanto: Taarka Pärimusteater

  Teatterin nettisivut: http://taarkateater.ee/

  Esitys on setunkielinen. Tekstitys suomeksi.

  Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=roTwG9QSpUs&feature=youtu.be

   

   

  Esitys tuotetaan Murros-festivaalille yhteistyössä Jäänreunan kansat –hankkeen kanssa. Hanke on perustettu vuonna 2013 ja siitä asti se on pureutunut pienten kansojen ja vähemmistökulttuurien esilletuontiin ja ylläpitämiseen. Hankkeessa on mukana kansainvälinen joukko esittävän taiteen tekijöitä, joilla on yhteinen päämäärä: pohjoisen pienten kansojen muistin säilyttäminen ja päivittäminen. Hanketta luotsaavat kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring, professori Pauliina Hulkko, ohjaaja-dramaturgi Ari-Pekka Lahti ja tuottaja Hinriikka Lindqvist.

  Jäänreunan kansat -hankkeen suojelijana on Presidentti Tarja Halonen. Hankkeen päätukija on Koneen Säätiö.

  Linkki: https://www.facebook.com/jaanreunankansat?fref=ts

  Lisätietoja hankkeesta:

  jaanreunan.kansat@gmail.com tai p. 0405706570

  ——————————————————————————————————————————

  • Murros linkittyy nyt ensimmäistä kertaa Tampereen Teatterikesään ja samalla festivaalille osallistuvat nuoret saavat olla osa suurempaa teatteritapahtumaa
 • Murroksen Facebook